Zie hier enkele foto's van het jubileumfeest 2025 op 1 maart

Vanwege het 90 jarig jubileum, hebben we een pagina toegevoegd op de website, genaamd Historie.

Is te vinden onder Algemene informatie. Veel plezier met het artikel. Meer artikelen zijn welkom!

Onze eerste sponsor voor het 90 jarig jubileum:

 

90-jarig jubileum van de Rijnsburgse Damclub RDC: Van dorpsclub naar nationale topprestaties 

Op 1 maart 1935 werd de Rijnsburgse Damclub RDC opgericht, en dit jaar viert de club haar indrukwekkende 90-jarig jubileum. Wat begon als een kleine groep damliefhebbers in het ontspanningslokaal van Rijnsburg, is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een damclub van landelijke allure, met vele successen op zowel regionaal als nationaal niveau. Het jubileum is niet alleen een moment van terugblikken, maar ook een gelegenheid om vooruit te kijken naar de toekomst van de club, die zich blijft inzetten voor zowel de topspelers als de jeugdige talenten. Maar bovenal ook voor leden die regelmatig gezellig een potje willen komen dammen. Op de clubavond is er naast een dampartij altijd ruimte voor het sociale aspect. 

Oprichting en vroege jaren 

De geschiedenis van RDC gaat terug naar de oprichting op 1 maart 1935. De initiatiefnemer was de heer W. Lieve, secretaris van de toenmalige Nederlandse Dambond die zich inzette om ongeorganiseerde dammers aan de bond te verbinden. De eerste jaren waren bescheiden; het ledenaantal schommelde rond de 20 leden, en de kwaliteit van het spel was bescheiden. In 1936 werd de Leidse Districtsbond opgericht en RDC sluit zich daarbij aan. Het eerste tiental werd ingedeeld in de tweede klasse en het tweede in de derde klasse daarbij speelde de vereniging aanvankelijk zonder klok, wat destijds niet verplicht was. 

De Tweede Wereldoorlog bracht in 1942 tijdelijk een halt aan de externe competitie, maar de club bleef lokaal actief, zelfs bij kaarslicht en met een knijpkat in de hand. Na de oorlog bloeide RDC op, en het aantal leden groeide gestaag. In 1950 had de club maar liefst 50 leden en nam zij met vier tientallen deel aan de districtscompetitie en zijn er 4 interne klassen. Wel waren en zorgen over de brandstofvoorziening voor de damzaal, maar dat werd door bestuursleden zelf opgelost door bandstof (cokes) ter beschikking te stellen. De jaren vijftig stonden ook in het teken van promotionele activiteiten zoals feestavonden en deelname aan het Rijnsburgs bloemencorso. 

De opkomst van de jeugdsport en de professionele trainingsmethoden 

In de jaren vijftig begon RDC, onder invloed van nieuwe inzichten en gedreven leden, meer nadruk te leggen op het trainen en ontwikkelen van de jeugd. In die tijd richtte een aantal clubleden de zogenaamde WIK op (Weten is Kunnen), waarmee de eerste stappen werden gezet in het professionaliseren van de club. Een aantal senioren gingen trainen en er kwam een jeugdclub. Het resultaat werd snel zichtbaar: het eerste team van RDC plaatste zich in het seizoen 1959-1960 voor wat in de wandelgangen de "superklasse" werd genoemd, een Zuid-Hollandse klasse waarin de topclubs van de provincie speelden. Helaas bleek het niveauverschil met de theoretisch geschoolde dammers uit de grote steden te groot, waardoor RDC degradeerde. O.a. de opkomst van de televisie en andere veranderingen in de maatschappij liep in de jaren 60 het leden aantal terug. Desondanks bleef de vereniging zich ontwikkelen, en in de jaren zeventig werden er nieuwe pogingen ondernomen om jeugdspelers aan de club te binden. 

De jaren zeventig en tachtig brachten een nieuwe bloei voor RDC. Het vlaggenschip keerde terug naar een stabiele positie in de Zuid-Hollandse hoofdklasse, en het eerste jeugdteam maakte indruk op het landelijke podium. Er was inmiddels ook een landelijke competitie op zaterdag ontstaan. In 1986 werd RDC zelfs Nederlands kampioen bij de aspiranten-viertallen. De prestaties van de club trokken steeds meer talentvolle jeugdspelers aan, wat resulteerde in nieuwe successen, waaronder meerdere nationale titels bij de jeugd. 

Gouden jaren en nationale doorbraak 

De jaren negentig vormden een hoogtepunt voor RDC. Naast de nationale jeugdtitels in 1998 en 2000 bij de junioren, promoveerde het vlaggenschip van RDC in het midden van de jaren negentig naar de nationale hoofdklasse, de op één na hoogste klasse van Nederland. Gedurende deze jaren won RDC in 2006 zelfs de Nationale Beker, door in de finale de Ereklasser Schiedam te verslaan. Dit succes benadrukte de groei van de club, die niet langer gezien werd als een dorpsclub, maar als een damacademie waar talent werd gekweekt. In deze jaren werd er ook met 3 teams in de landelijke competitie gespeeld.

Desondanks bleef de club trouw aan haar oorsprong. Ondanks de vele sportieve prestaties, is RDC altijd een club gebleven waar gezelligheid en het plezier in het dammen centraal staan. In 2006 was het een kritisch clublid die opmerkte dat RDC niet langer een damclub was, maar een “damacademie”. Dit werd echter snel weerlegd, want het belangrijkste voor RDC blijft het gemeenschapsgevoel, het welzijn van haar leden en de liefde voor het damspel. 

De huidige status van RDC 

Vandaag de dag heeft RDC 49 leden en speelt de club met twee teams in de landelijke competitie, naast drie teams in de provinciale competitie. De vereniging heeft een bloeiende jeugdafdeling die zich inzet om de jonge dammers van vandaag de kans te geven om uit te groeien tot de top van morgen. De interne competitie biedt iedere damliefhebber de mogelijkheid om het hele jaar door mee te doen, ongeacht het niveau. De club blijft de fundamenten van haar succes uitbouwen: kwaliteit, gezelligheid en het doorgeven van de damtraditie aan de volgende generatie. 

Een levendige vereniging met oog voor de toekomst 

RDC is niet alleen trots op haar rijke historie, maar ook op haar levendige en dynamische vereniging van vandaag. Ondanks de vele successen op het hoogste niveau, blijft de club trouw aan haar oorsprong door jeugdige dammers te ondersteunen en te stimuleren. Een voorbeeld hiervan is de deelname van maar liefst negen RDC-jeugdleden aan het aankomende Nederlands Kampioenschap Welpen.  

RDC is een club waar iedereen zich gewaardeerd voelt, of je nu een beginnende dammer bent of een ervaren speler. De club heeft de ambitie om zowel haar bestaande leden te blijven inspireren als  nieuwe talenten aan te trekken en damliefhebbers ongeacht hun niveau een plek te bieden. Dammen is meer dan alleen een sport; het is een gemeenschap waarin de liefde voor het spel wordt gedeeld, en waarin vriendschappen worden gesmeed. 

De laatste wedstrijd van het seizoen. Doordat sommigen andere zaken belangrijker vonden dan dammen, moesten we helaas met 2 invallers aantreden, op 8 is dat natuurlijk wel een behoorlijke aderlating.

Waar RDC eigenlijk nergens meer om streed, was Schiedam 2 nog niet veilig. Richard Meijer wist via een hielslag met damgeven zelf een dam uit te halen. Zijn tegenstander gaf gelijk op en wij hadden de gehoopte vroege voorsprong. Zijn vrouw Mariëlle wist het goede voorbeeld van haar man geen vervolg te geven.

De vorige wedstrijd tegen IJmuiden was niet om over naar huis te schrijven, dat hebben we dan ook, maar niet gedaan. De Waarddammers op papier een nog sterker team dan IJmuiden, maar na de degradatie vorig seizoen uit de ereklasse, presteren ze niet naar hun kracht, al blijft het een sterk team. Zie in dit artikel, Lijstje met gemiddelde teamratings.

Onze teamleider had de vorige ronde uitvoerig studie gemaakt van de tegenstander en daarop de opstelling gebaseerd, met een dramatisch gevolg. Dus hij had besloten, dat maar niet meer te gaan doen en de opstelling op leeftijd neer te zetten, waarbij bord 1 door de jongste ingevuld werd en bord 8 door de oudste.

Het was een drukke bedoeling op de eerste vrijdagavond van het jaar. 36 dammers deden mee met ons nieuwjaarstoernooi, van huisdammers, jeugdleden tot geharde veteranen. In een ontspannen gezellige sfeer werd er hard gestreden voor de punten. Met 4 teams die elk hun eigen naam mochten kiezen, kwam de creativiteit echt naar boven. 36 Dammers zo werd terecht opgemerkt is meer dan dat er bij de nationale competitie in de zaal zitten, dat laat zien, hoe vitaal onze vereniging is! 

Zoals elk jaar, werd het toernooi op de "onderste" borden beslist, team Droomdamsterren, had 3 fenomenen aan de borden zitten die alles wonnen, Eus, Tamara en Theo waren de dragers van dit team. Maar elk team had dit jaar wel zo'n ster, Kees bij Winne-toe, Maxx bij Verliezertjes en Alexander bij Cornwolff.

Met het "gezonde" traditionele bruine fruit en een lekker koekje bij de koffie, thee, kwam ook de inwendige mens aan zijn trekken.

Mochten er volwassenen eens kennis wil maken met onze vereniging, dan komen wij graag in contact. Zie de link voor mogelijkheden Informatie voor volwassenen. Of kom gewoon eens langs op vrijdagavond tussen 20:00 en 22:00.

Iets later dan gebruikelijk, ja net als dit verslag begon de wedstrijd afgelopen zaterdag iets later dan gebruikelijk. Onze tegenstanders uit Limburg hadden hard hun best gedaan om op tijd te zijn, maar dat lukte net niet iedereen. De chauffeur had netjes iedereen eruit gelaten en was toen in het parkeer doolhof van Rijnsburg gaan proberen zijn auto kwijt te raken. Een paar minuten later was dat gebeurd en konden we starten.

Rinus Kromhout zocht zijn innerlijke Jan Parlevliet, dat lukte, maar het vervolg daarna was niet om over naar huis te schrijven en zo stonden we al gauw 0-2 achter. Richard Meijer

Eindelijk was het dan zover, nachten hadden ze er al niet van kunnen slapen, van de spanning ging er van alles mis, er waren zelfs durfals die te laat kwamen. Met 23 kinderen speelde we uiteindelijk 3 ronden. De eerste ronde leverde een overwinning 8 pepernoten op, een nederlaag 4. De tweede ronde 12 en 8 en de laatste ronde zelfs 30 om 24.

Niks erger dan verliezen van iemand waarvan je denkt te kunnen winnen, zeker de laatste ronde, vloeide er hier en daar een paar tranen. De drie grote winnaars waren Charlotte, Corné en Jelle die alle drie, alle potjes wonnen. Als er winnaars zijn, zijn er ook verliezers, maar ook die gingen nog naar huis met of een volle buik of een volle zak pepernoten.