Met een nipte 11-9 overwinning op Samen Sterk stelde het eerste van RDC afgelopen zaterdag de tweede plaats in de Hoofdklasse B veilig. Hierdoor mogen ze over twee weken thuis tegen DES Lunteren spelen voor een plaats in de Ereklasse, wat een unieke prestatie zou zijn.

De tweede plaats was al zo goed als zeker, zelfs als achtervolger CEMA met 20-0 zou winnen van DC Dordrecht hoefden de Rijnsburgers slechts 4 bordpunten te scoren. Deze vier bordpunten waren al vrij snel binnen.

In deze thuiswedstrijd opende Eric Hogewoning de score tegen Ali Fthalla, een van de gevaarlijkste spelers van de Hazerswoudenaren. In de opening kwam Eric al in de verdrukking, maar dit seizoen heeft al een paar keer laten zien dat hij een zeer lastige tegenstander is om van te winnen. Ook dit keer gaf hij geen krimp en stelde met een damcombinatie in het late middenspel de remise veilig.

Richard Meijer trof in Wouter Morssink een stugge tegenstander. Zoals wel vaker zat de stand van Richard positioneel goed in elkaar. Op de belissende momenten hanteerde Wouter echter de hakbijl zodat er in een stand met 6 tegen 6 stukken maar tot remise werd besloten.

RDC kwam nog wel even op achterstand door een nederlaag van Steven den Hollander. Hij had een doldrieste opening, maar dacht een schijfwinst te forceren. Toen tegenstander Martin van der Sluis er ‘in liep’ bleek Steven in zijn berekening een schijf gemist te hebben zodat de geplande combinatie niet doorging. Hierna was zijn stand een rokende puinhoop. Uiteindelijk moest hij een schijf offeren, en wist hij zich voor nog twee schijven naar dam te rommelen. Daar eenmaal aangekomen bleek deze direct weer afgevangen te worden en gaf Steven zich gewonnen.

Wim Bremmer trok de stand weer gelijk. Wim steekt de laatste weken in goede vorm en wist ook dit keer weer een overwinning aan te tekenen. Tegen de Hazerswoudse topscorer Jo Fijen liet Wim zich in een, objectief gezien, niet al te beste hekstelling nemen. Uiteindelijk dwong hij zijn tegenstander toch om de opsluiting te verbreken. In de centrumaanval die daarna voor hem ontstond wist hij met een lichte combinatie de twee punten binnen te halen.


Wim haalde hier met 23-19 13x24 28-22 27x18 37-31 26x37 38-32 37x28 33x04 een dam

Toen de vier benodigde bordpunten binnen waren kon er zonder druk verder worden gespeeld. Pieter-Jan Rijken had zich tegen Micha van Tol sowieso al nergens iets van aangetrokken en had met een soort onvoltooid van Leeuwen systeem het bord in vuur en vlam gezet. Uiteindelijk trokken beide spelers het been terug, en kwam er na wat ruilen een rustige klassieke stand op het bord waarin Pieter-Jan naar remise kon afwikkelen.

Arjen de Mooij zette de thuisploeg weer op voorsprong door te winnen van Martin de Jong. De Samen Sterker heeft niet zulke goede ervaringen met het spelen tegen Arjen en dacht in de opening naar een rustige stand met een klein nadeeltje af te wikkelen. Dit nadeeltje bleek toch wat groter te zijn dan gedacht. In een al erg goede stand vlocht Arjen een leuke doorbraakcombinatie in de stand. Na het uithalen daarvan kwam er nog een lastig eindspel op het bord waarin telkens niet dam gehaald mocht worden. Arjen speelde dit, met hangen en wurgen, toch naar de winst toe.


Hier volgde 15-20 28x19 14x23 26-21 17x28 27-21 16x27 38-32 28x37 42x22 34-30 25x34 40x16 met doorbraak voor een schijf.

De volgende overwinning kwam op naam van Thomas Wielaard. In rustige pot tegen Martijn van der Klis leek de partij naar remise te kabbelen. Op het moment dat zijn tegenstander dacht nog in een voordelig eindspel te komen sloeg juist Thomas toe met een lichte combinatie. Het eindspel werd door Thomas feilloos afgerond.


Van der Klis speelde hier 33-28 en kreeg na 29-33 28x39 17-22 27x18 19-23 18x29 24x44 het deksel op de neus.

De 9-5 voorsprong die hiermee op het bord kwam was niet zo comfortabel als hij leek. Richard Kromhout had weliswaar een zeer goede stand op het bord gekregen, maar die was helaas net niet genoeg voor een overwinning. Laura Andriessen had in de opening bijna een schijf verloren en liep de hele partij een beetje achter de feiten aan. Ook Arie Schoneveld was in zwaar weer terecht gekomen, waardoor een eindstand van 10-10 nog zeker tot de mogelijkheden behoorde.


Hier haalt Arie verrassend uit met 22-28 23x32 14-19 24x22 21-27 32x21 16x47, maar had de pech dat de overgebleven stand geen enkel voordeel bevatte. Later raakte Arie door een verschrikkelijke blunder zijn dam kwijt, waarna de nederlaag niet meer te ontlopen was.

Ondertussen had Laura haar partij tegen Richard Treur wel netjes naar remise toegespeeld zodat de overwinning zeker was. Richard Kromhout kon de overwinning helaas niet nog meer glans geven door zijn partij tegen Ruud de Kooter in winst om te zetten. Uiteindelijk moest hij in onderstaande stand met zwart aan zet in remise berusten.


Tegenstander Samen Sterk is door deze nederlaag ook veroordeeld tot nacompetitie om degradatie te voorkomen. Wij wensen ze veel succes, even als ons tweede team dat helaas het kampioenschap op de laatste speeldag aan hen voorbij zag gaan, maar nog wel voor promotie naar de Eerste Klasse mag spelen.