Op 3 oktober trok het eerste van RDC naar Schiedam. Normaliter wint Rijnsburg bijna altijd van Schiedam 2, maar Schiedam had haar team versterkt afgelopen zomer. Bij aankomst bleek de sterkste speler van Schiedam echter niet aanwezig, maar wel twee sterke(re?) invallers. De loting beloofde een spannende middag, en dat werd het zeker!

 

Eric Hogewoning was deze middag als eerst klaar. Na een spannende opening waarbij Eric opgesloten werd door zijn gelijkwaardige tegenstander was het zeer de vraag wie er beter stond. Eric trapte in een mooie combinatie, maar zijn tegenstander zag dit echter niet. Eén zet later liep de tegenstander van Eric echter in een combinatie en dit zag Eric wel! Helaas wist Eric met een dam voor twee schijven niet het juiste vervolg te kiezen in liep nog in een van de laatste trucjes. De remise was gezien het spelverloop een terechte uitslag. Steven den Hollander trof een invaller die eigenlijk in het eerste team speelt. De invaller was op papier een stuk sterker, maar daar trok Steven zich niets van aan. Vanaf het begin werd de aanval gekozen waarbij zijn tegenstander ook kansen leek te krijgen. Hoe langer de partij duurde hoe beter de stand voor Steven bleek. Toch kwam winst nooit ter sprake, maar een probleemloze remise was zijn beloning.

Richard Kromhout zorgde voor het derde gelijkspel. Vorig jaar wist hij zijn gevaarlijke tegenstander nog te verslaan, maar deze had zich goed voorbereid. De partij was tot het middelspel gelijkwaardig, maar met behulp van een verassend trucje van Richard leek hij wat voordeel te krijgen. Met de nadruk op leek, want Richard kwam niet verder dan een remise. Toen was het de beurt van Schiedam om de eerste overwinning te boeken. Richard Meijer kreeg de andere sterke invaller, maar normaal gesproken hoeft Richard hier niet van te verliezen. De opening was erg boeiend, en een rare stand ontstond toen beide voorposten eraf werden gehaald. Richard was veel meer tijd kwijt dan zijn tegenstander en mede daardoor wist hij geen goed vervolg te geven aan de partij. Denise van Dam was intussen al in een kleine combinatie gelopen en geen enkel bord leek in de buurt te komen van winstkansen.

De vrees werd groter toen onze kopman Cor van Dusseldorp geen kansen wist te creëren. Achteraf bleek hij heel slecht te staan en misschien zelfs verloren. Zijn tegenstander speelde een degelijke partij en Cor kon er niet doorheen komenDe ommekeer in de wedstrijd was echter de partij van Arie Schoneveld. Ook Arie trof het niet met een erg sterke tegenstander. Vooraf kende hij echter geen angst, getuigende de zin:”Het zal mij verrotten wie ik krijg”. De opening was echter niet lekker voor Arie. Telkens had hij maar één zet en wist met veel pijn en moeite uit de opsluiting te komen. Zijn tegenstander wou daarna echter te veel van de stand en Arie counterde keihard terug. Met concentratie tot de laatste zet wist hij een schitterende en vooral belangrijke overwinning te boeken. Dit leverde hem een dikverdiende smurf op.

Een andere smurf voor Rijnsburg was de remise van Laura Andriessen. Ook zij trof het niet met de sterkste basisspeler. Laura liet zich echter niet van de wijs brengen en bleef uiterst kalm de goede zetten spelen. Haar tegenstander kon geen winst vinden en Laura had haar smurfje binnen. Thomas Wielaard wist niet heel veel te bereiken in zijn partij. Zijn tegenstander liep echter nog in een kleine combinatie en Thomas wist Rijnsburg op voorsprong te zetten. Er kon opgelucht adem gehaald worden, want met de nog twee resterende partijen kon er niet meer verloren worden. Denise van Dam, de huidige nummer 2 bij de vrouwen van Nederland, was al vroeg in de partij een dam achter gekomen tegen de voormalig nummer 2 bij de vrouwen. Zij bleef nog dapper doorvechten en dit leek nog bijna beloond te worden, maar helaas stonden de schijven van haar tegenstandster te ver naar voren.

Bij een 9-9 stand was Arjen de Mooij nog bezig. In een kenmerkende partij voor Arjen kwam er vanaf de eerste zetten een spannende stand op het bord welke voor beide kleuren kansen gaf. Arjen wist echter niet echt groot voordeel te behalen en een remise leek de logische uitslag te worden. Toen Arjen dit ook aan wou bieden keek hij toch nog even rond. Een verlies van Denise zou een 10-10 gelijkspel betekenen. Daarom ging hij toch nog even door. Hij won wel een schijf maar het eindspel was remise. De spanning brak zijn tegenstander op en hij durfde een offer met remise niet aan. Arjen kon zijn schijven wat beter neerzetten en met een gemeen trucje won hij nog een schijf. Hierna liet hij de winst hem niet meer ontgaan en zette daarmee een 9-11 winst voor Rijnsburg op het scorebord. Een resultaat om trots op te zijn.

 

Na het lezen van dit verslag benieuwd naar de partijen? Deze zijn hier allemaal te bekijken! http://toernooibase.kndb.nl/opvraag/detailscl.php?Ui=36958&Id=4515&se=16