Steven den Hollander speelde een sleutelrol op de tweede dag van de KNDB beker. De kersverse clubkampioen was de ochtend van de wedstrijd onverwacht afwezig. Achteraf bleek dat zijn telefoon een zelfgeorganiseerd schuurfeest niet had overleefd en dat hij daarom zijn alarm had gemist. Gelukkig kon non- playing captain Arjen de Mooij (die ook niet een hele beste nacht had gehad) worden overtuigd om alsnog mee te doen.

 

Arjen was dientengevolge wel wat laat vertrokken en kwam 10 minuten te laat en tot op het bot toe gestresst aan in Huissen. Tegen NK-finalist Wouter Ludwig (de tegenstander in de eerste ronde was OG Utrecht) kwam hij dit uiteindelijk niet meer te boven en in lichte tijdnood nam hij een verkeerde afwikkeling, waarna hij snel kon opgeven. Gelukkig had de rapidspecialist Wim Bremmer ondertussen al Cock van Wijk aan de zegekar gebonden, zodat de overwinning tegen, wat naar verwachting het zwakste team uit deze poule zou zijn, nog mogelijk was. Thomas hield Wouter van Beek netjes op remise, en Richard Meijer kwam erg ver tegen Arne van Mourik, maar kon in het eindspel net geen winst vinden, waardoor 4-4 en mogelijk kostbaar puntverlies een feit was.

De tweede ronde was SNA, de favoriet in deze poule, de tegenstander. Met Steven Wijker, Johan Wiering en Ivo de Jong hadden ze drie topborden. Onze grote troef Wim Bremmer zette al snel de 2-0 op het bord, wat de rest van het team vertrouwen gaf. Op bord 1 wist Steven Wijker Thomas in het late eindspel te overrompelen, maar Richard en Arjen hielden respectievelijk Ivo de Jong en Johan Wiering knap van zich af waarbij beide nog groot voordeel kregen. Helaas sloeg dat niet door, waardoor nogmaals een 4-4 op het bord kwam.

De tegenstander in de derde ronde, Den Haag, had zowel van SNA als van Utrecht verloren. Dat betekende dat RDC op de tweede plaats stond, en bij een 4-4 uitslag tussen SNA en Utrecht minimaal met 6-2 moest winnen om Utrecht voorbij te gaan. Vooraf werden de verschillende scenarios besproken, waarbij Thomas nog terecht opmerkte dat het allemaal geen bal uitmaakte als we zelf geen punten haalden.

Met die wijze woorden begon RDC aan een sterke laatste ronde. Het plan was om Wim Bremmer op bord 1 te zetten en een punt te laten pakken tegen kopman Jeroen Kos zodat de rest ook eens kon ‘shinen’. Den Haag had zelf echter ook snode plannen waardoor Wim alsnog tegen jonkie Berke Yiggiturk mocht aantreden. Dit was werkelijk waar een smakelijk hapje voor Wim. Na al snel twee schijven gewonnen te hebben was ook de derde overwinning voor Wim een feit. Richard Meijer had ook al snel Frans van Eenennaan opgerold. OG Utrecht bleek in de tussentijd op verrassende wijze van SNA te gaan winnen waardoor een 5-3 overwinning genoeg was voor plaatsing.

Arjen en Thomas (in mindere mate) waren echter in zwaar weer terecht gekomen. Arjen liet zich in de opening al foppen en kwam in verschrikkelijk slecht klassiek terecht. In onderstaande stond wist hij zicht echter nog te redden door:

 

1.       22-17 12x21

2.       39-33 15-20

3.       36-31 23-28

4.       32x14 21x41

5.       14-10 26x37

6.       10-04 41-46

7.       33-28 (zie diagram) en wit heeft altijd een 1-om-3 met remise

 

Een knap berekende remise, waarna plaatsing zeker was. Dat daarna Thomas ook nog zijn oude leermeester Henk de Witt versloeg mag toch wel de kers op de taart genoemd worden.

Het fraaiste moment van de dag kwam van Arne van Mourik tegen Ivo de Jong. In onderstaande stand sloeg hij een problemist waardig toe met:

1.       34-30 25x34*

2.       29x40 35x44

3.       33-28 44x31

4.       28x19 13x24

5.       22x02 31x22

6.       02-35 16x49

7.       50-44 49x40

8.       35x25 W+

 

Een prachtig voorbeeld van hoe een goed voorstellingsvermogen je punten kunnen opleveren

Op de finaledag wordt er volgens de Knock-out formule gespeeld. In de eerste ronde is Het Noorden de tegenstander. Dit wordt een hele lastige tegenstander, aangezien zij tot nu toe met Martin Dolfing, Michiel Kroesbergen, Nick Hoving en Wouter Wolff op zijn gekomen. De zwakke plek in dat team is lastig te ontdekken, maar wellicht dat Wim het Rijnsburgse sprookje een vervolg kan geven!