Het zag er halfverwege de middag niet naar uit, maar toen wist RDC de belangrijke wedstrijd tegen de grootste concurrent voor de tweede pek te winnen. Tegenover de twee verliespartijen stonden drie winstpartijen. De borden die er gevaarlijk uitzagen liepen allemaal naar remise. Door deze overwinning heeft RDC alles in eigen hand, om een belangrijke wedstrijd voor de ereklasse te realiseren.

De wedstrijd begon met een nederlaag. Arie Schoneveld trof een sterke opponent, en moest in de opening al uitkijken niet overlopen te worden. Dit kostte Arie veel tijd, maar hij knokte zich prima terug in de wedstrijd. In een zeer complexe stelling nekte dit tijdsverlies Arie, en wist zijn tegenstandster met een mooie forcing de partij te winnen.

Pieter-Jan Rijken speelde hierna remise. In de opening pakte Pieter-Jan wat tempo’s en koos hij voor een aanval. Zijn taaie tegenstander besloot tot enkele ruilen, waarna Pieter-Jan wat voordeel kreeg. Door een minder sterke opbouw kwam Pieter-Jan nog in lichte problemen. De weg naar remise wist hij overtuigend te vinden.

Het verlies van Richard Meijer kwam als een mokerslag. Tegen de minst sterke tegenstander kreeg Richard een winstopdracht mee. Helaas kwamen er niet echt kansen voor Richard, en na een opsluiting stond hij iets minder. In tijdnood ging Richard de mist in, en verloor hij jammerlijk zijn partij.

Als iemand op dat moment nog vertrouwen in een overwinning voor RIjnsburg zou die persoon voor gek worden uitgemaakt. Wim Bremmer stond intussen een schijf achter, Thomas Wielaard kwam in een zeer lastige stand, en leek ook te moeten gaan offeren, Richard Kromhout misrekende zich en verloor een schijf..

De eerste meevaller kwam op het bord bij Wim Bremmer. Wim verloor uit het niets een schijf, maar had hierna toch wel wat compensatie. Zijn tegenstander speelde deze fase niet het sterkst, en Wim vocht zich terug en pakte een erg belangrijk punt.

Ook Thomas Wielaard herpakte zich snel. Ook hij trof een sterke tegenstandster, en tegen de aanval die opgezet werd kon hij niet heel veel uitrichten. Na een grote afwikkeling stond Thomas veel minder, maar met een goed getimed offer, wat uit het niets kwam, herstelde hij zich volledig. Niet snel hierna werd tot remise besloten.

Het echte kantelpunt was echter de overwinning van Eric Hogewoning. In de opening hield Eric zich aan de informatie die hem van te voren verteld werd, en speelde iets rustiger dan normaal. Zoals verwacht nam zijn tegenstander onverantwoorde risico’s, en Eric bspeelde dit ijzersterk tegen. Met een schitterende centrumomsingeling liet hij zijn tegenstander doodlopen, en een zeer belangrijke overwinning te boeken.

Ook de volgende uitslag was raak. Arjen de Mooij had enkele momenten van twijfels tijdens de partij. Uiteindelijk besloot hij (gezien de andere borden) een groot risico te nemen, en vol voor de aanval te gaan. Deze aanval bleek de weg tot succes, aangezien Arjen hiermee zijn tegenstander voor wat problemen zette. Met een lichte combinatie besliste Arjen de partij.

Richard Kromhout kreeg in het middenspel last van enkele combinaties. Deze combinaties bleken echter allemaal niet te kloppen, maar Richard kon dit door extreme tijdnood niet rond krijgen. Hierdoor moest hij een schijf offeren, en leek verlies het logische resultaat. Zijn tegenstander had echter ook last van de tijd, en vergat een paar keer direct te winnen. Richard haalde later een doorbraak uit, maar de prijs van drie schijven leek veel te duur. Gelukkig voor ons is Richard een echte specialist in het eindspel, en haalde met de hakken over de sloot een belangrijke remise binnen.

Met Steven den Hollander en Cor van Dusseldorp nog achter het bord was het intussen duidelijk dat we niet meer gingen verliezen. Beide spelers stonden net niet gewonnen, maar hadden nog prima kansen. Steven den Hollander stond in het middenspel waarschijnlijk verloren. Handig wist hij zich hier uit te vechten, en verkreeg zowaar nog voordeel. In een dunne stand nam hij zijn kansen niet optimaal weer, en verzande de stand naar remise. Steven speelde nog lang door, hopende op een fout, maar er zat niet meer in.

Ook Cor van Dusseldorp had een remise-eindspel bereikt. Cor stond weliswaar twee schijven voor, maar zijn tegenstander blokkeerde Cor van damhalen. Waar twee weken geleden Cor niet won in het eindspel deed hij het nu echter op slimme wijze. Zijn tegenstander dacht met een schijfoffer en achterloop de remise te realiseren, maar overzag dat hij tussendoor moest slaan. Toen Cor zijn tegenstander hierop wees bleek de stand gewonnen te zijn voor Cor.

Het moest van ver komen, maar wederom een echte teamprestatie van RDC Rijnsburg. Met volle moed kunnen wij over twee weken richting Schiedam gaan!