Waar vind je de spelregels?

Er zijn verschillende websites waar je kunt leren hoe de speregels precies zijn. De basisregels zijn eenvoudig, maar wellicht heb je nog niet alle regels op een rijtje. De damvereniging Dammer uit Oost leggen dat in het volgende filmpje aan je uit.

https://www.youtube.com/watch?v=ZoPmt31pNPI

Je kunt daar ook meteen iets leren over het uithalen van combinaties (slagzetten).

https://lerendammen.wordpress.com/2-combineren-1/

Waar kan ik dammen?

Online

Wil je onderweg naar je werk of in de wachtkamer van de dokter even een potje dammen? Dat kan eenvoudig online. Via slagzet.com kun je tegen de computer dammen en de sterkte instellen.

https://slagzet.com/nl/play-computer

Via Play Ok kun je tegen anderen dammen online. Daar zijn veel dammers dan ook te vinden. https://www.playok.com/en/draughts10x10/

Damclub

Naast dat je thuis een bord op kan zetten of online een potje kan schuiven, kun je ook lid worden van een damclub. Je kunt daar meer van het spel leren, toernooien spelen en eventueel ook meedoen aan teamwedstrijden. De Rijnsburgse Damclub is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Dambond en zo altijd op de hoogte van leuke eendagstoernooien in het land. Bijna elk weekend is er wel ergens een toernooi en naast het dammen staat de gezelligheid altijd hoog in het vaandel. De gezelligheid viert overigens hoogtij tijdens de zomertoernooien binnen de damwereld. Zowel in binnen- als in buitenland zijn er verschillende van deze toernooien waar de vele bezoekers het dammen combineren met vakantie. Zo kun je in ons eigen land aanschuiven in Rotterdam, Heerhugowaard, Nijmegen, Hoogeveen of Brunssum. Maar als je het verderop zoekt is een bezoek aan de toernooien in Salou, Thailand en Praag zeker ook de moeite waard. En ben je ambitieus? Dan kun je ook altijd nog aanmelden voor het open Europees Kampioenschap dat op wisselende plekken in Europa wordt georganiseerd.

Als je wilt vertellen we je hier graag meer over. Kom dan op vrijdagavond eens langs bij ons in de Wilhelminaschool in Rijnsburg. 20.00 – 0.00 uur. Je kan zo binnenlopen maar je mag het ook bij ons aankondigen van te voren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een bericht op facebook

 

Waar vind je de spelregels?

Als je begint om te leren dammen is het handig dat je weet hoe de spelregels zijn. Op de volgende site worden de regels uitgelegd: https://www.damz.nl/spelregels/

Waar kan ik online dammen?

Damz.nl is ook de website waar je online tegen andere kinderen kunt dammen via het programma damserver. Je maakt er binnen 1 minuut een account aan en spelen maar. https://www.damz.nl/

 

Hoe wordt jij misschien wel de nieuwe wereldkampioen?

Als je meer leert over dammen, kun je steeds beter worden en zo vrienden, ouders of opa’s en oma’s verslaan. Maar waar leer je nu meer over dammen? Misschien heb jij iemand in je familie die je al wat trucjes kan leren. Je kan ook lid worden van een jeugddamclub. Daar krijg je les en speel je toernooitjes met andere jeugdleden. Als je echt de smaak te pakken hebt kun je zelf of met een clubteam ook meedoen aan echte wedstrijden en proberen een beker in de wacht te slepen.

Online kun je ook heel veel leren via het programma dammentor: http://dammentor.damz.nl/Themes.aspx

 

Misschien treed jij na een paar jaar wel in de voetsporen van Jan Groenendijk. Toen Jan 13 jaar was werd hij Nederlands kampioen dammen bij de pupillen (kinderen t/m 13 jaar). Toen hij 16 was werd hij Nederlands kampieon bij de junioren (kinderen tm/ 18 jaar) en op zijn 17e werd hij zelf 2e op het wereld kampioenschap dammen voor volwassenen (zie de enorme beker die hij toen won op de foto).

Schooldammen

Op best veel scholen wordt er gedamd. Misschien wordt er op jouw school al gedamd. Als je met een groepje van jouw school goed kunt dammen dan kun je meedoen aan de schooldamwedstrijden in Nederland. Voor je het weet win je met jou school de eerste prijs.

Toernooitjes en zomertoernooien

Als je lid wordt van een damclub weten ze daar altijd waar en wanneer er leuke toernooien worden georganiseerd. Lekker even sneldammen op een zaterdag dat kan bijna altijd wel ergens. Maar wist je ook dat er in de zomer vakantietoernooien plaatsvinden? Zo kun je met je damvrienden naar een camping en daar een weekje dammen en daarnaast natuurlijk vakantie vieren.

Als je zin hebt om een keertje bij onze jeugdclub te komen dammen, dan kun je met uitzondering van feestdagen altijd langskomen op vrijdag van 19.00 tot 20.00 uur in de Wilhelminaschool in Rijnsburg. Als je wilt dat we contact over opnemen met je ouders, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een berichtje achter op facebook

Wat leuk dat je de website van de Rijnsburgse Damclub bezoekt.

Wist je dat Nederland een echt damland is? De Nederlandse dammers horen bij de top van de wereld en bijna elk weekend wordt er wel ergens in Nederland een gezellig toenooi georganiseerd. Kortom, er is binnen het dammen veel te beleven en daar nemen we op deze webpagina graag in mee.

We hebben hier informatie voor kinderen en voor volwassenen. Maak hier je keuze:

Informatie voor kinderen

Informatie voor volwassenen

De spelregels van dammen!

 

 

Wat leuk dat je de website van de Rijnsburgse Damclub bezoekt.

Wist je dat Nederland een echt damland is? De Nederlandse dammers horen bij de top van de wereld en bijna elk weekend wordt er wel ergens in Nederland een gezellig toenooi georganiseerd. Kortom, er is binnen het dammen veel te beleven en daar nemen we op deze webpagina graag in mee.

We hebben hier informatie voor kinderen en voor volwassenen. Maak hier je keuze:

Alle activiteiten voor de jeugd zijn niet mogelijk zonder de steun van onze trouwe donateurs. Wilt u onze club ook financieel steunen dan zijn er twee mogelijkheden om ons te helpen met uw donatie. 

 1. Via een automatische incasso kunt u jaarlijks een door u gewenst bedrag aan ons doneren. U kunt via dit e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een formulier tot automatische incasso aanvragen.
 2. Mocht u niet jaarlijks willen bijdrage dan is het ook mogelijk om eenmalig een donatie over te maken op onze bankrekening (NL03 RABO 0356 8076 14) t.n.v. De Rijnsburgse DamClub o.v.v. eenmalige donatie.

Dit seizoen willen wij zoveel mogelijk DamZ! DamSets uitdelen onder de jeugd in Rijnsburg, daarom zullen alle nieuwe donaties die dit seizoen binnenkomen worden uitgegeven aan dit prachtige initiatief. Landelijk is de doelstelling om de komende 3 jaar 100.000 DamZ! DamSets uit te delen aan kinderen tussen de 6 en 12 jaar!

Ook onze club maakt gebruik van DamZ! DamSets  (een magnetisch dambord speciaal ontwikkeld voor kinderen van 6 – 12 jaar) De DamZ! DamSets zijn op voorraad en verkrijgbaar bij onze vereniging voor een klein bedrag. Meer info beschikbaar bij de jeugdcoördinator.

Wil je zelf ook op de tablet of computer dammen of trainen, dat kan op https://www.damz.nl/

Wij willen ook graag veel DamZet!Sets uitdelen, maar daarvoor zijn wij afhankelijk van donateurs. Wij zullen hieronder onze acties bijhouden die wij mede door uw donaties kunnen doen.

 Acties per 1 november 2018

 1. Onze huidige jeugdleden op de basisschool krijgen allemaal 2 DamZ! DamSets. De bedoeling is dat ze er 1 zelf houden en 1 geven aan iemand waarvan zij denken dat die dammen ook leuk vind en misschien wel naar de club wil komen. Elk nieuw lid onder de 12 zal komend jaar ook 2 DamZ! DamSets krijgen.
 2. Op 9 november 2018 start er samen met Factor Welzijnskwartier weer een damcursus van 5 weken voor basisschoolkinderen vanaf groep 3. Elk kind dat de cursus afrondt krijgt als beloning 1 DamZ! DamSet. Als jij, je hier nog voor wilt opgeven, laat dan je ouders contact opnemen met de jeugdcoördinator van Damclub RDC.
 3. De DamZ! DamSets worden aangeboden om gekocht te worden. Dit wordt zeer aangemoedigd onder de huidige leden, want het is een leuk presentje waarmee een aspirant lid net dat zetje krijgt om eens bij ons gezellig langs te komen.
 4. Wij reiken aan de Julianaschool een aantal DamZ! DamSets uit vanwege hun kampioenschap in het plaatselijk schooldamkampioenschap voor teams in Katwijk.

Wij zullen al onze acties hier publiceren en wij staan altijd open voor suggesties.

 

De inschrijving is inmiddels gesloten. De deelnemerslijst vindt u op https://toernooibase.kndb.nl

-----------------

Dit jaar organiseren wij voor de 19e keer het “Johan Kromhout damtoernooi”. De KNDB heeft ons toernooi ook dit jaar het predicaat Open NK Rapid gegeven.

 • De wedstrijden beginnen om 10.30 uur.
 • Er worden 7 ronden gespeeld volgens het "zwitsers" ratingsysteem in een hoofdklasse (rating >1100), eerste (rating 900-1100) en tweede klasse (rating <900). Er wordt gespeeld in één groep.
 • Het speeltempo bedraagt per speler 15 min. + 5 sec. per zet.
 • Het inschrijfgeld bedraagt € 7,50; jeugd € 5,00, te voldoen bij aankomst in de speelzaal.
 • De speler die de meeste punten heeft behaald, is winnaar van het toernooi. Bij gelijk eindigen op plaatsen waar rechten aan verbonden zijn, wordt de eindstand bepaald op basis van de hoogste tegenstandersrating. Is die ook gelijk dan wordt voor de eerste plaats een barrage gespeeld met 10 minuten per speler voor een onbeperkt aantal partijen.
 • De nummer 1 in de hoofdklasse is rapidkampioen van Nederland 2018. 
Prijzen hoofdklasse eerste klasse tweede klasse
1e prijs € 150 € 80 € 50
2e prijs € 75 € 50 € 25
3e prijs € 45 € 35 € 15

Aanmelden voor 4 september:

Aanmelden kan bij voorkeur per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van je naam, KNDB-rating (juli 2018) en je vereniging of tel.: (071) 4023677 (alleen 's avonds). Meld je op tijd aan want vol = vol.

De

 

Speellocatie :

Clublokaal Rijnsburgse DamClub

Wilhelminaschool Kerkstraat 21

2231 CX Rijnsburg T 071-4082871 (alleen voor noodgevallen op de speeldag)

Dit is de privacyverklaring van Rijnsburgse Damclub, gevestigd te Rijnsburg, ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder 40448411 hierna te noemen: `de Vereniging`. Bewust of onbewust deelt u persoonsgegevens met ons. Wij vinden het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met uw persoonsgegevens. Daarom hebben wij in dit statement voor u uiteengezet hoe wij met uw persoonsgegevens omgaan en welke rechten u heeft. Heeft u vragen naar aanleiding van het lezen van dit statement, stel uw vraag dan gerust per e-mail aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


In onderstaande tabel kunt u snel en eenvoudig terugvinden met welk doel we welke
persoonsgegevens van u verzamelen, hoelang wij deze bewaren en wie deze persoonsgegevens
eventueel van ons ontvangen.

Doel Welke persoonsgegevens Grondslag Bewaartermijn Ontvangers
Aangaan lidmaatschap
 • Voornaam
 • Achternaam
 • Adres
 • Geboortedaum
 • Telefoonnummer
 • E-mail adres
Lidmaatschap Zolang u lid bent van de vereniging  
Administratie
 • Voornaam
 • Achternaam
 • Adres
 • Telefoonnummer
 • E-mail adres
 • Bankgegevens
 • Betaalgegevens
Innen contributie en toezending clubblad etc. Zolang u lid bent van de vereniging en tot 2 jaar daarna, daarna alleen in de financiële administratie voor 7 jaar.  
Versturen digitale berichten
 • Voornaam
 • Achternaam
 • E-mailadres

Uitvoering van de overeenkomst

Zolang u lid bent van de vereniging

 
Om onze digitale dienstverlening te verbeteren
 • Cookies (zie voor meer info het sub kopje Cookies)
 • IP-gegevens
Toestemming

Iedere keer dat onze website bezocht wordt. Deze gegevens worden zo snel als mogelijk geanonimiseerd.

 • Websitebeheerder
 • Analytics tools
Beëindiging lidmaatschap. Bijvoorbeeld voor een reünie of bijzondere gebeurtenis.
 • Voornaam
 • Achternaam
 • Adres
 • Telefoonnummer
 • E-mail adres
Toestemming Zolang als de toestemming niet is ingetrokken.  

 

Cookies
Een cookie is een klein tekstbestand die met de pagina’s van een websites wordt meegestuurd en door de browser op uw computer, tablet of mobiele telefoon wordt opgeslagen. We gebruiken cookies om u meer service te bieden bij het bezoeken van onze websites, die daardoor makkelijker worden in gebruik. Cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u ingelogd kan blijven op een website of dat uw voorkeuren, zoals locatie- en taalinstellingen, worden onthouden. We kunnen dankzij cookies zien hoe vaak onze websites - en welke pagina’s - door bezoekers worden bekeken.
Voor het plaatsen van bepaalde cookies moet u eerst toestemming te geven, voordat deze cookies mogen worden gebruikt. Deze toestemming is niet nodig indien en voor zover het technisch noodzakelijke (functionele) cookies en analytische cookies betreft, in de zin van de toepasselijke wetgeving, zoals artikel 11.7a lid 3 Telecommunicatiewet en de ePrivacy Verordening.
U kunt uw toestemming voor cookies altijd weer intrekken, door uw internetinstellingen te wijzigen. Meer informatie omtrent het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kunt u vinden in de Help-functie van uw browser.

Verstrekking van persoonsgegevens aan derden
Zonder uw toestemming verstrekt de Vereniging uw persoonsgegevens alleen aan derden als dit noodzakelijk is voor de uitvoering van het lidmaatschap die de Vereniging met u heeft, tenzij de Vereniging wettelijk verplicht is om uw persoonsgegevens te verstrekken aan deze derden. In de tabel in het begin van de privacyverklaring treft u een overzicht aan van de situaties waarin persoonsgegevens aan derden worden verstrekt.

Inzage, correctie en verwijdering van persoonsgegevens
U hebt het recht de Vereniging te verzoeken om inzage in uw persoonsgegevens (tenzij de Vereniging op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) niet gehouden is deze inzage te verschaffen) en om uw gegevens te laten aanvullen, verwijderen of af te schermen. U dient zich bij een dergelijk verzoek te identificeren. Indien u wenst dat uw gegevens verwijderd worden, zal de Vereniging deze verwijdering doorgeven aan alle andere organisaties die de betreffende gegevens van de Vereniging hebben ontvangen.

Beveiliging persoonsgegevens
De Vereniging treft passende maatregelen om uw persoonsgegevens te beveiligen tegen verlies, ongeautoriseerde toegang, publicatie en onrechtmatige verwerking. Zo zorgen wij dat alleen de noodzakelijke personen toegang hebben tot uw gegevens, dat de toegang tot de persoonsgegevens afgeschermd is en dat onze veiligheidsmaatregelen regelmatig gecontroleerd worden.

Minderjarigen
Indien u zich als minderjarige wenst te registreren dient u hiertoe expliciete toestemming van uw ouder of voogd te overleggen.

Links naar andere websites
De website kan links naar andere websites bevatten. Deze Privacyverklaring is alleen van toepassing op de websites van de Vereniging. Andere websites kunnen hun eigen privacybeleid hanteren. De Vereniging raadt u aan om voor het gebruik van andere websites altijd de betreffende privacyverklaring van die websites te raadplegen.

Wijziging van het privacy beleid
De Vereniging past haar privacybeleid van tijd tot tijd aan om deze up-to-date te houden. Op de websites zal steeds de meest recente versie van ons Privacyverklaring worden opgenomen. de Vereniging raadt u dan ook aan de Privacyverklaring regelmatig te raadplegen. Bij belangrijke wijzigingen zal de Vereniging er alles aan doen u per e-mail en via de websites te informeren.

Contactgegevens
Indien u vragen hebt over de verwerking van uw persoonsgegevens of de Vereniging wilt verzoeken tot inzage, correctie en/of verwijdering van uw persoonsgegevens, kunt u contact opnemen via onderstaande contactgegevens:
Verantwoordelijke: Secretaris
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klacht over de verwerking van uw Persoonsgegevens
Natuurlijk helpen wij u ook graag verder als u een klacht heeft over de verwerking van uw persoonsgegevens. Op grond van de AVG heeft u bovendien het recht om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens over onze verwerkingen van uw persoonsgegevens. U kunt hiervoor contact opnemen met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Deze keer werd het lastige team, Van Stigt Thans 2, verslagen. De wedstrijd ging niet zonder slag of stoot, maar toen de punten verdeeld werden waren de Rijnsburgers net even scherper. Door deze overwinning lijkt RDC al bijna zeker van de tweede plek. Als volgende week koploper Tilburg haar wedstrijd wint, dan is RDC zonder spelen al tweede. Deze tweede plek geeft recht tot een promotiewedstrijd, voor de hoogste damcompetitie ter wereld, de ereklasse!

Vrijdag 27 januari vindt het jaarlijkse SportGala plaats in het Dorpshuis in Valkenburg. Tijdens dit evenement worden de winnaars van de Katwijkse sportprijzen bekendgemaakt: sportbelofte, sportman/sportvrouw en sportploeg van het jaar. De presentator is Jan van Halst.

 

Naast de sportprijzen worden er ook drie verenigingen beloond met aantrekkelijke geldprijzen (1x € 500 en 2x € 350) voor bijzondere initiatieven op het gebied van sport en bewegen. De vakjury kiest de winnaar; het publiek stemt tijdens het gala live over de andere twee winnaars.

 

Sport, bewegen en vrijwilligerswerk bij een vereniging spelen een belangrijke rol in de Katwijkse samenleving. Bij sporten en verenigingswerk gaat het om binden, ontmoeten, samenwerken en leren winnen en verliezen. Het SportGala is daarom een avond van en voor sporters, sportclubs, sportliefhebbers en sponsoren.

Ook is het initiatief van het Nederlands Kampioenschap dammen voor aspiranten en junioren (meisjes) genomineerd voor het SportGala! Dit Nederlandse Kampioenschap is afgelopen zomer georganiseerd door de Rijnsburgse Damclub. In samenwerking met VV Katwijk is een unieke samenwerking geboren. Met als doel het dammen te stimuleren, voor (voetballende) jeugd heeft de organisatie een prachtig toernooi georganiseerd.

Daarnaast is ook Marco de Leeuw, speler van de Rijnsburgse Damclub, genomineerd voor sporttalent van het jaar. In het georganiseerde Nederlands Kampioenschap wist hij een gedeeld derde plek te bemachten, en zich zo te plaatsen voor zowel het Europese als WereldKampioenschap.

De organisatie heeft nog enkele kaarten beschikbaar. Wil u/jij graag mee? Laat het dan even weten aan Cees de Leeuw!